​В Україну прибудуть сироватки від ботулізму, правця та дифтерії

Сироватка від ботулізму, яку ПРООН на прохання МОЗ виділила Україні в якості гуманітарної допомоги, має прибути до нас цього тижня. Про це повідомила в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Вона додала, що очікується передача 100 доз сироватки.

За останні три місяці в Україні виявлено 63 випадки захворювання на ботулізм, 9 осіб померли. Основною причиною загострення ситуації з ботулізмом називають недотримання технології виробництва, умов зберігання і реалізації продукції (зокрема, в’яленої риби). Але на сьогодні в лікарнях немає сироватки для лікування ботулізму, оскільки цей препарат в Україні не зареєстрований, і його не можна закуповувати легально.

Уряд України також виділив 380 тис. грн. на закупівлю сироваток проти правця, дифтерії та ботулізму. Очікується, що буде виділено додатково 120 тис. на закупівлю цих препаратів у вересні.

За словами У. Супрун, зараз у медичних установах є залишок сироваток проти правця та дифтерії.

Нагадаємо, в умовах низького охоплення щепленнями проти дифтерії та правця (менше 50%) та відсутності сироваток для лікування, в Україні існує високий ризик підвищення захворюваності на ці хвороби та смертності від них.

Джерело

Готліб Анна

автор статей, журналіст, копірайтер

Залишити відповідь