«Видавництво Старого Лева» презентувало абетку-енциклопедію «Шевченко від А до Я»

Книга для родинного читання «Шевченко від А до Я», завдяки якій діти та дорослі не просто дізнаються про талановитого живописця, прозаїка, поета, драматурга, співака, актора, скульптора та фотографа Шевченка, а й полюблять його як близького друга, вийшла у «Видавництві Старого Лева».

Текст до видання написав відомий шевченкознавець Леонід Ушкалов. Проілюструвала – художниця Анастасія Стефурак. Це третя абетка-енциклопедія з серії видавництва (дві попередні книги розповідали про Івана Франка та Митрополита Андрея Шептицького). На черзі – Леся Українка та Богдан-Ігор Антонич.
Абетка Шевченко від А до Я

Яка була улюблена пора року у Шевченка? У які очі він полюбляв заглядатися – карі, блакитні, а може, зелені? Про що він думав, дивлячись на зорі? Про все це можна дізнатися, відкривши абетку-енциклопедію «Шевченко від А до Я». Видання впорядковане за ключовими словами, розміщеними за алфавітом. І кожне слово – ключ до біографії та життя Шевченка.

Унікальна абетка-енциклопедія «Шевченко від А до Я»

«Пропозиція написати цю книжку була мені приємна зокрема тому, що це мало бути видання для дітей, точніше, книга для читання у родинному колі, – зауважив професор Ушкалов. –  Чудовий формат! Я кинув усі свої справи й на одному подихові написав «Шевченко від А до Я».

Які у ній гасла? Спершу «Автопортрет», потім «Бог», «Весна», «Горизонт», «Ґравюра», «Дружба»… Далі йдуть, зокрема, «Історія», «Кіт», «Море», «Тополя», «Україна»… Аж до «Янгола». Чому я обрав саме ці, а не інші, гасла? «Автопортрет» – тому що Шевченко намалював понад три десятки автопортретів. «Бог» – тому що творчість великого поета пройнята трепетним відчуттям присутності Абсолютного. «Весна» – тому що всі найголовніші події в житті Шевченка сталися навесні…

 ­

І всі ці гасла мали створити у дитячій та дорослій уяві одну-єдину цілісну картину життя, сповнену світла, радості, любові, віри й надії, а ще – відкритості до світу. І, мені здається, художниця Анастасія Стефурак дуже тонко відчула оцю мою основну настанову й зуміла втілити її в просто розкішний візуальний ряд».

abetka

«У книзі «Шевченко від А до Я» я намагалась побачити та показати Тараса Григоровича різним: маленьким, юним, веселим, романтичним, зрілим, – розповіла художниця Анастасія Стефурак. – Ми можемо побачити Шевченка, який, загорнувшись у плед, читає Шекспіра й попиває чай; Шевченка, який бачив фламінго і пеліканів, який малює та співає; його улюблені страви й елементи одягу. Також мені хотілось показати Шевченка-митця, використати його художній спадок: ескізи, гравюри та живописні картини у книжці.

На початку книги можна побачити кобзу, інструмент  кобзарів, використаний тут як символічний образ. Отвір у вигляді шестипелюсткової квітки використаний як декоративний елемент впродовж усієї книги. Його ми бачимо і на фонових паттернах, і як квітку, що «росте» на сторінках. На обкладинці зображено Шевченка, що тримає в руках розгорнутий Кобзар, серцевина якого – квітка кобзи, що «вростає» в образ Шевченка. Гілки цієї квітки – перо, пензель, олівець та різець, уособлюють вміння й таланти Тараса Григоровича».

Леонід Ушкалов – літературознавець і письменник, доктор філологічних наук, професор кафедри української та світової літератури Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди. Автор численних академічних праць в галузі української літератури, філософії та богослов’я. Відомий знавець Тараса Шевченка та Григорія Сковороди. Торік у «Видавництві Старого Лева» вийшла його книжка літературознавчих есеїв «Що таке українська література».

Анастасія Стефурак – ілюстраторка. Працює у техніках комп’ютерної графіки, колажу. Їй подобається напрямок магічного реалізму в літературі та образотворчому мистецтві. Закінчила Львівську національну академію мистецтв, кафедру графічного дизайну. Авторка ілюстрацій до книжок «Мій дідусь був черешнею» та «Чоловік, який вирощував комети» Анджели Нанетті, «Лялечки» Оксани Куценко, «Стильна книжка для панянки» Оксани Караванської та інших, а також близько двох десятків обкладинок.

Джерело: http://starylev.com.ua/news/

Mini-Rivne

Якщо у Вас є новини, питання, пропозиції щодо співпраці - пишіть на mini.rivne@gmail.com

Залишити відповідь